Korábbi hírek

Az Erasmus+ lengyel-magyar diákprojekt elkészítő találkozója

A Państwowe Liceum Sztuk Plastycznych im. Józefa Chełmońskiego w Nałęczowie művészeti iskola négy pedagógusa látogatott iskolánkba 2020. január 14-16. között.  A látogatás célja egy most kezdődő, „Boost your mental and physical health” című Erasmus+ projekt előkészítése volt. Ahogy a cím is mutatja, a projekt célja az egészségmegőrzés és stresszkezelés a művészet, a mentálhigiéné és a mozgás eszközeivel.

A vendégek között volt az iskola jelenlegi megbízott igazgatója, Anna Krzeszowska, egy angoltanár, Magdalena Sołtys, valamint Andrzej Oboz és Mirosław Iwański, akik művészeti tárgyakat oktatnak az iskolában, például szobrászatot, kosárfonást, famegmunkálást és fényképészetet. Magyar részről a projekt szervezői Baranyi Andrea, Zsombory Edit és Kovács Petra angoltanárok.

A nálunk töltött 3 nap során lehetőség volt a projekt tartalmának részletesebb kidolgozására, a lengyelországi és magyarországi 6 napos projekttalálkozók megtervezésére, a gyakorlati tennivalók megvitatására. A vendégek találkoztak iskolánk vezetőivel, valamint azokkal a diákokkal is, akik a projektben részt vesznek (16 fő 10. évfolyamos tanulóval). A projektmunka mellett alkalom nyílt budapesti városnézésre is: ebben iskolánk diákjai segédkeztek, röviden bemutatva Budapest fő látványosságait.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Az előkészítő sikerrel zárult. Mindannyian nagyon várjuk már az első diáktalálkozót, melyre márciusban kerül sor.

A Szervezők

2019. október 14. és 19. között ír és spanyol cserediákok látogattak iskolánkba az Erasmus+ program keretében. A spanyol iskola cikkét Baranyi Andrea fordította:

Vallásos Erasmus? Igen, valóban lehetséges.

Jerez Lora Tamayo-i szaléziak cikke a magyarországi látogatásról

https://www.salesianos.edu/Articulos/11716/1/1/-Un-Erasmus-religioso-Pues-s-?s=f
10/21/2019

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

A Jerez Lora Tamayo iskolában dolgozó szaléziak megvalósították azt a törekvést, hogy a hitet összekapcsolják az Erasmus+ programmal. E cél kezdetben lehetetlennek tűnt, különösen ezekben az időkben, amikor szinte bocsánatot kell kérnünk vallásos meggyőződésünk megvallásáért. Bevalljuk, hogy a csoportot vezető fantasztikus tanároknak kevés reményük volt, hogy a projektet jóváhagyják, de csoda történt. Valami szokatlan. Az eredmény pedig minden várakozásunkat felülmúlta, és a szalézi szellemiség minden egyes programban megjelent és mindent átjárt: reggeli imák, Eucharisztia megünneplése, hitünk megosztása a reflexiók pillanataiban, és még sorolhatnánk.
A spanyol csoportot a tanárok részéről RocíoIgnacio és Sandra Galante kísérte, a szalézi atyákat Marco Martínez képviselte. A Manuel Lora Tamayo Oktatási Központ a KA229-es Európai Uniós projektben vett részt, melynek címe: „Értékeink felfedezése és a modern kor kihívásaival való szembenézés”. Ez a projekt „Az Oktatás Nemzetközivé Tétele” (SEPIE) célját is szolgálta, hiszen három európai ország részvételével zajlott.
A három iskola név szerint a következő volt: a koordinátor Szent Gellért Katolikus Általános Iskola és Gimnázium Budapestről, a dublini Le Chéile Secondary School Írországból és a C.S. Manuel Lora Tamayo Jerez de la Frontera-ból, Spanyolországból.A projekt összesen 17 hónapig tart, 2018. szeptember 1-től 2020. január 31-ig.
Az Erasmus+ diákcsere program folyamán a résztvevők minden egyes látogatás alkalmával közelebb kerültek keresztény gyökereik és értékeik megismeréséhez. Ezáltal megtapasztalhatták és megvitathatták, hogy a keresztény identitás hogyan segít a modern élet kihívásaival való megbirkózásban.
A projektben résztvevő spanyol diákok első kézből szerezhetnek tapasztalatot különböző európai kultúrákról, miközben az angol nyelvet is gyakorolják, mivel ez a résztvevők közötti kommunikáció nyelve.
Angolból fordította Baranyi Andrea

Nyertes KA2 pályázat

Boost your mental and physical skills címmel 2019. májusában pályáztunk egy új diákprojektre a lengyel Liceum Plastyczne im. Józefa Chełmońskiego művészeti iskolával. 2019. augusztusában projektünk pozitív elbírásában részesült, így 2019 végén egy újabb diákcsapattal kezdünk neki ennek a nemzetközi kihívásnak, mely egészen 2020 december végéig tart.

Nyertes KA1 pályázat

2019. májusában a Tempus Közalapítvány közzétette a 2019/20-as pályázati időszak eredményeit. Iskolánk támogatást kapott az Innováció és emberközpontúság a Szent Gellértben c. projektre, mely magában foglalja hagyományaink megőrzését és továbbfejlesztését (pl. Útrahívó), valamint az új szakmai irányok támogatását (Bibliai kultúra, angolos dráma, interdiszciplináris megközelítések).

A projekt keretében iskolánk 9 dolgozója utazik 1 vagy 2 hetes külföldi kurzusokra, Angliába és Olaszországba. A projekt blogjának linkje hamarosan erről az oldalról is elérhető lesz.

Kapi továbbképzés

2019. április 3-án KAPI továbbképzést tartottunk iskolánkban, Erasmus+ témában. Érintettük KA1 és KA2 projektjeinket is, mind elméleti, mind gyakorlati szempontból. Tekintsék meg galériánkat:

Spanyolországi utazás

Beszámoló a diákprojekt 2. Partnertalálkozójáról (Jerez de la Frontera, 2019. február 11-16.)

Írországi utazás

Néhány kép a diákprojekt 1. Projekttalálkozójáról (Dublin, 2019. január 14-19.)

Néhány kép az előkészítő találkozóról (Budapest, 2018. október 24-26.):

Good company in a journey makes the way seem shorter. — Izaak Walton

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s